שמירת שבת - המלצה על ספרים מתאימים
מהי משמעות השבת?
הייחודיות של השבת מצוינת כבר בפרק השני של התנ"ך, בפסוק "וַיְבָרֶךְ אֱלֹהִים אֶת יוֹם הַשְּׁבִיעִי, וַיְקַדֵּשׁ אֹתוֹ, כִּי בוֹ שָׁבַת מִכָּל מְלַאכְתּוֹ, אֲשֶׁר בָּרָא אֱלֹהִים לַעֲשׂוֹת". ואכן, השבת היא תזכורת שבועית לבריאת העולם. שמירת שבת כהלכתה מחזקת את האמונה באל ואת החיבור שלנו לעם היהודי.
משמעות נוספת של השבת ושל שמירת המצוות הקשורות בה היא זיכרון היציאה מעבדות לחירות. בספר דברים נכתב "שָׁמוֹר אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ… לְמַעַן יָנוּחַ עַבְדְּךָ וַאֲמָתְךָ כָּמוֹךָ וְזָכַרְתָּ כִּי עֶבֶד הָיִיתָ בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם וַיֹּצִיאֲךָ ה' אֱלֹהֶיךָ מִשָּׁם". כלומר, אם בימות החול אנו מחויבים למטלות משלל סוגים, בשבת אנו יכולים לחוות התעלות והתרוממות נפש וחירות אמיתית.
השקפת המקרא על שמירת שבת
כאמור כבר בספר בראשית אלוהים מקדש את יום השבת. בספר שמות מופיע הציווי המפרש על שמירת שבת, כמובן במסגרת עשרת הדיברות: "זָכוֹר אֶת יוֹם הַשַׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ. שֵׁשֶׁת יָמִים תַּעֲבֹד וְעָשִׂיתָ כָּל מְלַאכְתֶּךָ. וְיוֹם הַשְּׁבִיעִי שַׁבָּת לַה' אֱלֹהֶיךָ לֹא תַעֲשֶׂה כָל מְלָאכָה".
גם בהמשך התנ"ך ניתן למצוא התייחסויות רבות ליום הקדוש. כך למשל מספר יחזקאל מצוטט אלוהים כאומר: ”וְגַם אֶת שַׁבְּתוֹתַי נָתַתִּי לָהֶם לִהְיוֹת לְאוֹת בֵּינִי וּבֵינֵיהֶם לָדַעַת כִּי אֲנִי ה' מְקַדְּשָׁם”. באופן טבעי גם התלמוד והמשנה עוסקים בכך. בתלמוד זוהי המסכת הגדולה ביותר, וגם מסכת שבת שבסדר מועד הינה מסכת מפורטת ורבת משמעות.
מעניין לגלות שגם בציבור החילוני התקבעה האמונה בחשיבותו הרבה של יום השבת. אחד העם, אחד מהוגי הדעות הבולטים של הזרם החילוני ביהדות, אף טבע את האמרה המפורסמת "יותר משישראל שמרו את השבת שמרה השבת אותם".
מה קובעת ההלכה ביחס לשמירת השבת?
שמירת שבת כהלכתה כוללת הן מצוות עשה והן מצוות לא תעשה. בהתאם ישנו איסור מוחלט על עשיית 39 מלאכות אשר מבוססות על אותן פעולות הנדרשות לצורך הקמת המשכן ועל כן אין לבצע אותן בשבת.
רשימת האיסורים נקראת ל"ט אבות מלאכה ומפורטת במסכת שבת במשנה. בין השאר כוללת שמירת שבת הימנעות מהדלקת אש, מבישול, מחריש, מקציר ומפעולות חקלאיות נוספות, מצביעה, מאריגה, מכתיבה (שנשארת לאורך זמן) ועוד.
באופן כללי, ההלכה ביחס לשבת מורכבת, כולל התייחסות לזמן שבת, תחום שבת ועוד. מומלץ להיעזר בספר פניני הלכה שכתב הרב אליעזר מלמד על-מנת להבין לעומק את מהות השבת ואת כל המצוות שיש למלא ביום זה. מתוך 19 הכרכים של הסדרה המקיפה, אשר כתובה בשפה בהירה ונוחה להבנה, ישנו כרך המוקדש לשבת, ובין השאר תמצאו בו פרקים בנושא הכנות לשבת, תפילות בשבת, הבדלה, כללי המלאכות, פיקוח נפש ותחומי שבת.
סדר היום בשבת: מהדלקת הנרות ועד להבדלה
לצד הסדרה המומלצת הנ"ל יש כמובן עוד ספרים רבים המוקדשים להלכות השבת. בעזרת
ספר הלכות שבת תוכלו להתעמק בכל אותן מצוות שמירת שבת, כולל מצוות העשה. בפרט ישנו סדר יום קבוע, שמתחיל עוד לפני שקיעתה של החמה ביום שישי. המצווה הראשונה היא הדלקת נרות, לרוב על-ידי אישה, על-מנת להרבות שלום בית ויחסים טובים בין בני הבית.
בהמשך נערכת קבלת שבת כולל מזמורים נבחרים מספר תהילים. לאחר מכן מתפללים ערבית, בנוסח שונה מזה של ימות החול. התחנה הבאה היא הקידוש ומיד לאחריו יושבים בני הבית לסעודת ליל השבת שיש לה חשיבות מיוחדת.
יום שבת נפתח עם תפילת שחרית חגיגית ולאחריה תפילת מוסף. סעודת יום השבת כוללת אף היא קידוש, לאחר מכן ישנה תפילת מנחה (שגם היא שונה מזו של ימות החול), לאחריה קריאה בתורה, סעודה שלישית והבדלה.
כללי התנהגות בשבת
שמירת שבת כהלכתה כוללת התנהלות צנועה ומתן כבוד ליום הקדוש גם בסממנים החיצוניים. כך למשל מן הראוי ללבוש בשבתות בגדים נקיים וחגיגיים, שונים מאלה הנלבשים בימות החול. המהדרין גם ינעלו נעליים חגיגיות ויחליפו את הכיפה שעל ראשם לכיפת שבת. כמו כן יש לקבל את השבת בניחותא ולא מתוך לחץ.
השפעת שמירת שבת כהלכתה על חיי המשפחה והקהילה
מעבר להקפדה על מצוות שבת, יום המנוחה השבועי הוא גם בשורה של ממש למשפחה. כשאנחנו שובתים מכל מלאכה, אנחנו יכולים להפנות את תשומת הלב והמשאבים לבני ובנות המשפחה. הורים זוכים להזדמנות להתחבר לנעשה בחיי ילדיהם כמו גם לחנך אותם ולהעביר להם ידע חיוני. השיחות הופכות לעמוקות יותר ולכאלה שמותירות חותם אמיתי. גם עבור המעגל הרחב יותר, הקהילה, השבת היא נכס בזכות המפגשים בבית הכנסת, הנחת שבה נעשים הדברים ואווירת הקדושה ששוררת בכל פינה.
למעשה, גם על היחסים שבין האדם לעצמו השבת משפיעה באופן חיובי: שמירת שבת היא לא רק מעשה דתי אלא גם מעשה רוחני, כשהתפילה וההתבוננות מעלים לא פעם תובנות חדשות ונקודת מבט מדויקת יותר על המציאות.
שמירה על השבת גם בעולם מודרני
אי אפשר להתכחש לכך שבעולם מודרני ועתיר גירויים שמירת שבת כהלכתה אינה דבר מובן מאליו. בנוסף החידושים הטכנולוגיים הרבים מייצרים מצד אחד פתרונות לקשיים מסוימים סביב השבת, אבל גם מובילים לשאלות בדבר מה מותר ומה אסור. ספרי הלכה מספקים תשובות לקושיות שונות, וישנם גם ספרים רבים העוסקים בפן המהותי של השבת ובכך מסייעים לשמר את המסורת המבורכת והיפה - מומלץ להיעזר בהם.
איך למצוא את הספר הנכון ביותר עבורכם בנושא השבת?
כאמור ישנם שלל ספרים שהנושא בהם הוא הלכות שמירת שבת. אצלנו תמצאו מגוון רחב של אפשרויות וספרים שכדאי להתעמק בהם. בתור חנות ספרי קודש עם ניסיון של עשרות שנים בתחום ואינספור לקוחות, אנחנו אמונים על קשב מלא לכל אדם והתאמת הספר הנכון ביותר עבורו. בעזרת הייעוץ וההכוונה שלנו תוכלו להקפיד על שמירת שבת כהלכתה ועל חיבור לרבדים העמוקים של היום הקדוש. ניתן ליצור איתנו קשר בטלפון 077-231-5070, במייל (sifreyhaim@gmail.com) וכמובן שאתם מוזמנים גם לחנות שלנו בירושלים (במתחם רמי לוי מהדרין, כנפי נשרים 26, גבעת שאול).